Groep 5B op bezoek bij de Romeinen en de Cananefaten in Den Haag

Dinsdag 13 maart ging groep 5B naar het Museon in Den Haag om wat meer te weten te komen over de Romeinen, die een gedeelte van ons land veroverden, en de bevolkingsgroepen die reeds in ons land woonden zoals de Germanen, de Friezen en de Cananefaten.
We vertrokken al om 8.30 uur om op tijd in het Museon te zijn. We waren dan ook keurig op tijd en om 9.15 uur startte de les. We kregen een verhaal te horen over een jongen die naar de markt ging om wat spullen te kopen, of eigenlijk te ruilen. Na het verhaal en het bekijken van de prachtige wandschildering die ons in de sfeer van 2000 jaar geleden bracht, mochten we aan de hand van een vragenboekje in de Romeinse hal dingen ontdekken.
De excursie past mooi in ons geschiedenisprogramma, want met Eigentijds zijn we met de Romeinen bezig en wisten we al dingen als mijlpalen en de limes en de ruilhandel. De kinderen kregen dan ook een compliment voor hun kennis en betrokkenheid bij de les, hetgeen de meester weer trots als een pauw maakte. Om half twaalf waren we weer terug op school en hebben we nog even nagepraat over het leuke en leerzame uitje.

De nationale voorleesdagen januari 2018 in de groepen 5

Woensdag 24 januari startte ook in de groepen 5 het evenement van de voorleesdagen. Deze keer geen pyjama’s en ontbijt zoals vorig jaar, maar voorlees ouders of voorlees grootouders.
In groep 5A werd het evenement geopend door een oud-juffrouw, dus geen oude juffrouw, van onze school, genaamd juffrouw vd Heijden. Zij las een stuk uit een boek van Roald Dahl, “De Griezels.”
En dat deed ze met de van haar bekende humor. Andere voorlees ouders in groep 5A waren de moeders van Laura, Mathijs en Yoshua.
In 5B kwam de vader van Rianna voorlezen uit een boek van Dick Laan, genaamd Pinkeltje. Pinkeltje het kleine kaboutertje, niet groter dan een pink die allerlei avonturen beleeft met zijn vriendjes en diertjes waarmee hij kan praten. De kinderen vonden het erg leuk dat de gastlezers er waren en genoten van de fantasie die je tegenkomt in deze boeken.
We hebben woensdag/donderdag ook elkaar voorgelezen en dat was ook erg gezellig. Tweetallen in het lokaal verspreid die elkaar een stukje uit het eigen stilleesboek voorlazen.
Vrijdag was ook een verrassende dag wat betreft het voorlezen, want toen was het de beurt aan de tweelingbroer van meester Verkade, die op verzoek van de meester zelf, kwam voorlezen uit Kattensoep van Janneke Schotveld. Ook dat was wel weer gezellig.
Maandag 29 was het de beurt aan de oma van Maddox, die ook verder ging in het boek van Janneke Schotveld; de kinderen genoten weer met volle teugen van de voorleeskunsten van deze oma en natuurlijk van het avontuur van Boelie met de verdwenen katten
Jette vond het ook leuk om voor te lezen uit haar leesboek, genaamd Superjuffie, ook al van Janneke Schotveld en zij deed dat dinsdag. Een gezellig begin van de dag.
Donderdag kwam de moeder van Guus voorlezen uit de Gorgels van Jochem Myjer. De kinderen konden al uitrustend van de gymles heerlijk meedromen met de fantasieën van deze schrijver. Eerder op de dag hebben we de Boekendans gedaan. Onder het genot van de muziek van Kinderen voor kinderen liepen de kinderen dansend langs de stoelen waarop boeken lagen. Bij het stoppen van de muziek moesten de kinderen bij de betreffende stoel het boek pakken en gaan lezen en plaatjes kijken. Op deze manier konden ze kennis maken met 4 verschillende boeken. Ook dit was weer een gezellige gebeurtenis.

Sinterklaas op de Blinkerd in groep 5

Dinsdag 5 december 8.30 uur was de Hazelaarstraat bezet door de kinderen van de Blinkerd, want aldaar werd Sinterklaas met zijn Pieten opgewacht door alle groepen. Waarschijnlijk kwam hij regelrecht vanuit de Poelenburgh waar de nieuwe school gebouwd wordt en waar de Sint al eens eerder terechtkwam toen hij onze school zocht.
Na de hartelijke ontvangst gingen alle kinderen naar binnen en gingen wij ook naar ons eigen lokaal.
Gezellig Sinterklaas vieren. Hij zou tegen half twaalf in de groepen 5 komen, dus we besloten om vanaf de pauze bij elkaar te gaan in één lokaal om als één groep over te komen. (een beetje tijdwinst)
Voor de pauze hebben we nog even gepraat over Sinterklaas en in twee groepen meningen gegeven over het voordeel of nadeel, tegelijk met Sinterklaas jarig te zijn.
Verder hebben we nog in tweetallen een quiz over Sinterklaas gedaan en een bijzonder leuke film gekeken. De filmzaal was in groep 5A. Tijdens de film hadden we wat kruidnootjes en limonade en na de film was de Sint er ineens. Een “grote groepsfoto” gemaakt en natuurlijk wat wijze lessen van de Sint meegekregen. De Pieten hadden genoeg snoepgoed voor een ieder en nadat we Sinterklaas uitgezwaaid hadden, kregen we van de Pieten nog een leuk cadeautje ook. Wat een verrassing.
Het was een gezellige ochtend.

Groep 5B Kijkt bij het nieuwe schoolgebouw

Donderdag 16 november hebben we de lessen onderbroken om een kijkje te nemen bij ons toekomstige schoolgebouw, nu nog in aanbouw. Het begint er al aardig op te lijken. Opvallend is dat het een verdieping hoger is dan het oude gebouw; als je dan zo dicht bij het gebouw staat is het behoorlijk hoog.
We verzamelden ons op het schoolplein, al waar een heuse friteskraam stond, speciaal voor de kinderen. Dat was een welkome verrassing en we mochten dan ook direct door om een patatje te bestellen. Nadat iedereen voorzien was van de puntzak patat, vertelde meester Evert één en ander over het schoolgebouw en wij gingen raden waar ons lokaal zou zijn, op de begane grond of toch op de eerste verdieping. We gaan het merken als we in 2018 gaan verhuizen naar de nieuwe Blinkerd.
Al met al een leuk en lekker intermezzo op deze donderdagochtend.

Het nationaal schoolontbijt in de groepen 5

Woensdag 8 november hebben we met elkaar op school ontbeten in het kader van het nationaal schoolontbijt. Sommige kinderen vonden het ook leuk om er nog iets extra aandacht aan te besteden in de vorm van kleding. Waarom niet, ook op school, ontbijten in je pyjama. Zo gezegd, zo gedaan en dus verschenen er kinderen in slaapkleding op school; dan voel je je ook wel thuis op school natuurlijk en dat is een goed teken.
Nou eten wij wel vaker op school, maar ontbijten gebeurt eigenlijk nooit.
Op het programma stond natuurlijk brood, maar ook speltwafels als goed bruikbare onderleggers voor hartig of zoet beleg. Als beleg was er 30+ kaas, smeerkaas, fruitstroop en natuurlijk aardbeienjam. Voor de kinderen met een glutenallergie waren er glutenvrije crackers.
Er was ook halfvolle yoghurt, halfvolle melk en cruesli en natuurlijk de onvermijdelijke groente in de vorm van paprikaatjes, hetgeen overigens de pauzehap was. Groente en fruit bij het ontbijt wordt wel als heel gezond en voedzaam ingeschat door de initiatiefnemers van het nationaal schoolontbijt.
Kortom er was een overvloed aan gezond eten voor de kinderen, waarvoor we natuurlijk dankbaar mogen zijn. Gelukkig hebben we allemaal kunnen genieten van het ontbijt en de gezelligheid met elkaar, wel of niet in pyjama.

De boekendans in groep 5B

Woensdag en donderdag deden we boekendans in de groep. Een stoelendans met boeken. De stoelen in de kring met een boek erop en dansen maar, of eigenlijk huppelend langs de boeken tijdens een gezellig, griezelig muziekje. Wat te doen als de muziek stopt, dan moet je natuurlijk het boek van de stoel pakken waar je voor staat en er in gaan lezen. Een soort kennismaking met het boek. Soms hadden de kinderen wel 10 minuten de tijd om er even in te lezen en soms was het maar 5 minuten om even kennis te maken met het boek. Het was weer gezellig!!

Nog meer spannend lezen in de groepen 5

Maandag en dinsdag 9 en 10 oktober hebben de kinderen spannend gelezen. Van de tafelgroepjes werden, met behulp van kleden en lakens en doeken, hutten gemaakt. De gordijnen gingen dicht en het licht uit, zo werd het een beetje griezelig donker in de hutten. Gelukkig waren er zaklampen voorradig, waarmee de kinderen toch konden lezen of elkaar konden voorlezen in de hut. Spannend was het zeker en het lezen was voor sommigen moeilijk met maar een klein lichtschijnsel. De kinderen mochten zelf een boek meenemen of gewoon hun eigen schoolbibliotheekboek gebruiken. Het bracht een geheimzinnige sfeer in de groep en zeker ook gezellig.

Spannend lezen in de groepen 5

Het is Kinderboekenweek en in de groepen 5 werd er spannend gelezen. Nou ja, we kunnen wel zeggen: Héééél erg spannend gelezen!! Van huis namen de kinderen dekens, strandlakens, dekbedhoezen en heel veel andere “lappen” mee. Daar werden in de klas donkere tentjes mee gemaakt. Ook hadden de kinderen een zaklamp meegenomen en Tess had kaarsen (op batterijen) bij zich. In groepjes gingen de kinderen elkaar in het donker voorlezen. Bij de meeste groepen werd het zo reuzespannend! En natuurlijk was het ook supergezellig! Dat is op de foto’s goed te zien.

Zwerfafval opruimen met de groepen 5

Woensdag 13 september was de “schoonmoeder” in de groepen 5 om het belang van een schoon milieu weer eens goed onder de aandacht te brengen. Het was de bedoeling om na het ontvangen van de informatie in het lokaal, in groepjes op pad te gaan in de wijk om middels een speurtocht afval van de straat te halen. Het weer, de hevige wind, was echter spelbreker en we besloten om niet het dorp in te gaan. In plaats hiervan gingen we rond half elf het plein op om een “schoonmaakpauze” te houden op ons schoolplein. Gewapend met speciale handschoenen en enthousiasme gingen de kinderen in elk hoekje van het schoolplein op zoek naar afval; soms zelfs even buiten het plein om plastic flesjes te rapen. In die twintig minuten hadden we behoorlijk wat afval gevonden op ons eigen schoolplein nota bene. Een leerzame ervaring en een paar handschoenen en een tas rijker sloten we dit mini projectje af. De foto’s maken duidelijk dat de kinderen enthousiast bezig waren.

verjaardagen juffen en meester van de groep 4 en 5 zonnig succes

De groepen 4 en 5 vierden woensdag 21 mei de verjaardag van de juffen en meesters op het strand.
Nadat de kinderen in de klassen gezongen hadden, was het tijd om te vertrekken. Eenmaal op het strand werden de kinderen in groepen verdeeld. Er werden mooie zandkastelen gebouwd. Verder was er tijd om even in het water te spelen en er werd een estafettespel gespeeld. Natuurlijk was er ook wat te drinken en snoepen.
Eenmaal terug op school werden de kinderen getrakteerd op een ijsje.
Na nog wat spelletjes in de klas was het al weer tijd om naar huis te gaan.
Het was een gezellige zonnige dag!

Wij maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten